*Wimpy the wool wizard - kintsugi reparatieset voor wol*
Wimpy leert je wollen kleding te wassen, verzorgen en repareren zodat het een leven lang mee gaat
Hoi, Wimpy hier! Ik ga je leren hoe je wollen kleding beter kunt verzorgen en repareren. Wist je dat wol hele indrukwekkende eigenschappen heeft? Wol houdt me warm in de winter en koelt in de zomer. Wolvezels kunnen ademen en grote hoeveelheden vocht opnemen, die vervolgens aan de lucht drogen. Wol is antibacterieel, dus wollen kleding blijft lekker lang fris. Ik heb nog nooit een schaap ontmoet, dat niet heerlijk rook! Als je ooit wol gedragen hebt, weet je hoe bijzonder het is.
Helaas heeft de productie van wol wel een flinke impact op de aarde. Schapen hebben veel land nodig en produceren methaan (pardon). De leefomstandigheden voor veel schapen in andere landen zijn niet bepaald best. Het is wel mogelijk goed geproduceerde biologische en ‘mulesing free’ wol te vinden, die dier- en milieuvriendelijker is. Bij het kopen van nieuwe wollen kleding kun je letten op certificaten zoals GOTS, RWS en Mulesing Free.
Tweedehands wollen kleding kopen is natuurlijk nog beter! In mijn trukendoos zit van alles om deze kleding een waardig, nieuw leven te geven. Gebruik de houten tools, naalden en wol om de kleding – waar nodig – weer in topconditie te brengen. Maar vergeet vooral niet de garderobe die al in je kast hangt, de duurzaamste optie! Sokken met doorgesleten hielen, die leuke trui met pluisjes, de sjaal met mottengaatjes die oma nog voor je breidde. Er zijn genoeg technieken die ik je kan laten zien om je kleding op te knappen en te personaliseren zodat ze weer jaren mee kunnen.
Wimpy is ontworpen door Foekje Fleur en alle illustraties zijn gemaakt door Lauraine Meyer.
Het gereedschap is gemaakt van beukenhout, rvs, koper en natuurrubber. De lontwol komt van Koperdraadje uit Kinderdijk. De stopwol is een mix van ‘mulesing free’ wol, hennep en biologisch afbreekbare polyamide uit Duitsland. Het drukwerk is is gemaakt van 100% gerecycled papier en c02 neutraal geproduceerd.
De hele Nederlandstalige uitleg lees je hier