Visie Scharrelvos

Duurzaam kopen

Duurzaam kopen kan op twee manieren:

  1. Producten kopen die eerlijk zijn geproduceerd.
    Fairtrade. Ecologisch. Zero waste. Gerecycleerd materiaal. Biologische oorsprong. Lokaal.
    Er zijn gelukkige steeds meer merken die eerlijke spullen verkopen - en door die aan te kopen geef je een positief signaal af aan de fabrikanten. Door als consument te kiezen voor eerlijk, zullen de producenten uiteindelijk moeten beseffen dat dát is wat de mensen willen. De macht ligt immers bij wie het geld heeft: de consument. 

    Fairtrade kopen is gemakkelijk:
    - er is vollop keus, als je weet waar je moet zijn (niet in de reguliere winkelstraat, en ook niet in de grote ketens met een bio-lijn).
    - het is vaak mooi, hip, in de mode, origineel
    - je koopt niet alleen een sociaal geproduceerd product, maar ook een stukje goed gevoel daarbij.
    - je weet wat je krijgt.
    - er hangt (terecht!) echter een behoorlijk prijskaartje aan die producten, wat niet voor iedereen haalbaar is. Dat is een serieuze drempel voor veel mensen om eerlijk te kopen.
     
  2. Tweedehands kopen is in sociaal opzicht minder interessant omdat je je als consument terugtrekt uit de productieketen. De fabrikanten horen jouw stem niet, ze weten niet dat jij kiest voor duurzaam. Het is een beetje als "niet stemmen omdat je tegen de gevestigde waarden bent". 
    In ecologisch opzicht kan er echter geen fairtrade compenseren aan hergebruik van goederen. 

    Tweedehands kopen is:
    - makkelijk en spotgoedkoop op rommelmarkten en in kringwinkels
    - regelmatig een gedoe en risico via online tweedehandsplatformen
    - serendipiteit: je vindt er vaak schatten die je niet zoekt, wat heel spannend en onverwacht is, maar niet zo handig als je net dat ene item nodig hebt
    - een sport voor wie ervan houdt en een crime voor wie opziet tegen 6 mails over- en weer over een besteksetje te moeten sturen, of 10 x nodeloos de kringwinkel te moeten inlopen omdat ze net dan geen kinderbestek hebben, of door door eindeloos door Vinted te moeten scrollen ...

Scharrelvos biedt duurzaam aan:
- met het gemak en de snelheid van eerlijk nieuw, voor wie weinig tijd of zin heeft om zelf op schattenjacht te gaan maar toch duurzaam wil kopen.
- met prijzen die overeenkomen met mainstream nieuw, voor wie weinig geld beschikbaar heeft om fairtrade nieuw aan te schaffen, maar toch duurzaam wil kopen.
Goedkoop duurzaam, dus.

Goedkoop duurzaam?

Wie écht goedkoop duurzaam wil kopen, kan beter naar de rommelmarkt of kringloopwinkel gaan dan naar Scharrelvos. Ik heb veel werk aan de producten verzamelen/ controleren/ in de kassa zetten/ in de winkel uitstallen, ik betaal er BTW over + alle mogelijke sociale lasten en belastingen, dus met rommelmarktprijzen kan ik onmogelijk concurreren.

Een grote confectieketen kan zelfs nieuwe producten verkopen tegen lagere prijzen dan die ik hanteer. Alleen kan je niet anders dan hier als consument serieuze vragen stellen over de herkomst en de totstandkoming van deze spullen...

Van elk artikel dat ik inkoop probeer ik de nieuwprijs te achterhalen. Soms is dat makkelijk, meestal niet.
Als een artikel op meerdere sites is terug te vinden, dan neem ik hier vaak een gemiddelde van. Vanuit de beschikbare tijd per product kan ik hier echter geen uitgebreid onderzoek naar doen. Soms is de informatie dus gebasseerd op maar één webshop en kan het zijn dat jij eenzelfde artikel nieuw (veel) goedkoper vindt. Ik probeer eerlijke en correcte informatie te geven, en dat is niet altijd de allerlaagst vindbare nieuwprijs.

De verkoopprijs is gebasseerd op drie pijlers:

  1. Economisch:
    Ik heb een bepaalde inkoopprijs, ik moet BTW betalen over het product, ik heb mijn vaste lasten als zelfstandige en ik wil er ook wel iets aan over houden. 
     
  2. Praktisch
    Als ik te lage prijzen hanteer en daardoor teveel per dag verkoop, krijg ik het nooit voor elkaar om in zo'n tempo terug aan te kopen dat ik het stabiele aanbod kan garanderen waar ik zo voor ijver. Het tempo verkoop - inkoop moet bij te houden zijn.
     
  3. Idealisme
    1. ​ Bij een geselecteerd aanbod met rommelmarktprijzen zijn mensen geneigd te veel te kopen. Drie rammelaars bijvoorbeeld, omdat ze toch maar een schijntje kosten. Net als bij een andere winkel vind ik dat je moet kopen welke rammelaar je het mooiste vindt, zodat je daar bewust voor kiest en er zorg voor draagt. Je mag er ook drie kopen natuurlijk, als dat het gevolg is van een nood en niet vanuit een hebbenhebbenhebben-impuls ;-) Een betuttelde reden dus.
    2. Producten hebben een minimale waarde, vind ik. Soms zijn dingen nieuw best goedkoop, en als ik dan die prijs zou halveren blijft er maar weinig over. Commercieel gezien is dat natuurlijk niet zo interessant, maar ik ben van mening dat spullen met een goede basis een bepaalde waarde behouden. Wat die waarde dan is, dat is uiteraard subjectief.

Aanbod

In de wereld van baby- en kinderspullen is er immense overvloed. 
Het aanbod van verschillende stijlen en merken is gigantisch. 
De lijst  zogenaamd onmisbare must-haves is bij de ene winkel nog langer dan bij de andere. 

Wat je mooi vindt, is volledig aan jou.
Ik verkoop producten die ik mooi vind (of waarvan ik denk dat jij ze mooi vindt, dan maak ik een commerciële keuze ;-)).
Wat handig is en wat je vaak gebruikt, is ook geen exacte wetenschap.
Vanuit mijn ervaring heb ik een keuze gemaakt om een bepaald gamma artikelen aan te bieden, waarvan ik vind dat ze handig zijn. Misschien niet altijd onmisbaar, maar soms maken ze bepaalde rituelen of fases nét wat makkelijker. En soms is het gewoon iets wat ik tegenkom en niet kan laten liggen vanwege de verkoopwaarde.
 

Over de merken

Het zou natuurlijk makkelijk zijn als ik alleen maar toffe, verantwoorde merken zou verkopen. Dan weet ik zeker dat ze makkelijk een weg vinden naar een nieuwe gebruiker én dat de herkomst eerlijk is.
Topcombinatie.
Alleen heb ik uit idealisme andere keuzes gemaakt:

Fairtrade producten tweedehands vinden is niet zo evident. Er zijn gewoon véél minder eerlijke geproduceerde producten dan massaproductie, dus hun aandeel op de tweedehandsmarkt is vanzelfsprekend ook minimaal. Daarbij komt dat mensen die fairtrade kopen, meestal bewust kiezen voor een bepaald product en daar extra geld over hebben. De kans dat het in zeer goede staat in de kringwinkel belandt is dus kleiner. Ik ben altijd superblij als ik fairtrade producten tweedehands kan vinden, maar dat is eerder uitzondering dan regel.

"Bepaalde hippe merken" en "kleding  van recente collecties" zijn voorwaarden waar veel tweedehands kinderkledingwinkels naar vragen. Dat zijn echter ook de spullen die via de verkopers-tweedehandssites ook gemakkelijker hun weg vinden naar een nieuw verhaal. Een mooi merk ingeven als zoekopdracht levert nu eenmaal betere resultaten op dan willekeurig "trui".
Ik kies uit het tweedehands aanbod wat ik mooi vind, of het nu van een duur merk is of niet. Door alle kleding op dezelfde manier te presenteren en ongeveer hetzelfde prijzen, hoop ik dat de onbekendere merken kunnen meeliften met hun populaire soortgenoten.
 

Over de conditie

Eén van de redenen waarom Scharrelvos tweedehands enkel offline verkoopt, is de subjectiviteit van het omschrijven van de conditie. 
In de winkel kan je alles artikelen rustig bekijken op gebruikssporen of slijtage, en is de keuze volledig aan jou of je  de vraagprijs daar voor over hebt.

De veiligste optie zou zijn om alleen maar spullen aan te bieden die in nieuwstaat of zo goed als nieuw zijn (en wat is daar de nuance tussen?!), maar dan ga ik mijn doel van hergebruik voorbij. Mooie, kwalitatieve spullen kunnen het immers hebben dat ze intensiever worden gebruikt tot ze gebruikssporen hebben. Houten rammelaars met krasjes en deuken, verfschade bij kleuterspeelgoed, een ezelsoor bij een kinderboek, een vlekje bij een slaapzak, ... ik vind dat dat allemaal moet kunnen als het product zo'n goede basis heeft dat het het waard is om een nieuw leven te krijgen. 
Dat is ieder z'n mening, maar inherent aan tweedehands spullen is dat er gebruikssporen zijn. 
 

Hopelijk komt jouw idealisme en smaak overeen met de mijne,  en kan ik jou via Scharrelvos helpen aan een duurzame baby-uitzet/kinderspullen, zonder dat je daar de moeite van tweedehands speuren voor hoeft te doen óf de extra kost van fairtrade voor betaalt. 

Geboortelijsten

Hieronder staan de geboortelijsten van de kindjes die pas zijn geboren:


Geboortelijsten

Info over een geboortelijst

Infosessies over zélf een duurzame lijst leggen

AGENDA infosessies

Welkom voor een infosessie over wasbare luiers, ergonomisch dragen of over zelf een duurzame geboortelijst leggen:


* Wasbare luiers:
meer uitleg + praktische informatie + inschrijven kan hier.
* Ergonomisch dragen:
meer uitleg + praktische informatie + inschrijven kan hier
* Je eigen geboortelijst samenstellen:
meer uitleg + praktische informatie + inschrijven kan hier

© 2018 - 2024 Scharrelvos | sitemap | rss