*Potje babyzindelijkheidscommunicatie - Popolini*
Dit kleine potje is heel handig te gebruiken bij babyzindelijkheidscommuicatie (bzc) - een methode waarbij je een jonge baby al op het potje laat gaan.
- Maat: diamter 22 cm, hoogte 16,5 cm
- Zachte hoes voor de rand is los verkrijgbaar
- Let op: dit potje is niet stabiel genoeg om gebruikt te worden voor peuters die er zelfstandig op gaan zitten.
Wie het milieu wil sparen kiest voor zijn baby wasbare luiers of ecologische wegwerpluiers. Maar het kan nòg duurzamer! Steeds meer mensen kiezen voor een luiervrije babytijd. Helemaal geen luiers?? Kan dat dan?
Ja, dat kan. Het heet babyzindelijkheidscommunicatie of BZC: je observeert je baby, leert de signalen herkennen die je baby geeft als hij een kleine of grote boodschap moet doen en je reageert hierop door je baby boven een potje te houden. Het lijkt misschien ongelooflijk, maar eigenlijk is het net heel eenvoudig. In grote delen van de wereld is het zelfs volstrekt normaal. En hoewel de cultuur verschilt, zijn baby's over heel de wereld eigenlijk zo'n beetje hetzelfde, dus het kan hier ook. Je moet vooral heel aandachtig zijn. In het begin is het even zoeken, maar doorgaans gaat het mettertijd steeds makkelijker.
Observeer je baby
De meeste ouders zien wel aan hun baby wanneer die zich opmaakt om zijn luier te bevuilen. Dat geldt zeker voor een grote boodschap, maar als je goed oplet zie je het ook wel als je kindje een plas gaat doen. Hij wordt wat ongemakkelijk of wriemelig of trekt een bepaalde grimas... er zit trouwens doorgaans ook een patroon in: je baby doet zijn ding na een dutje, na de voeding... het vergt wat oefening maar je zal zien dat je de signalen van je kind gauw beter leert interpreteren zodat je er ook perfect op kan inspelen. In het begin zijn die signalen namelijk heel subtiel, maar je raakt langzaam maar zeker op elkaar ingespeeld.
Eigenlijk is het best logisch
Je baby wil zichzelf niet bevuilen. Door je kindje een luier om te doen, kan hij niet anders en onderdruk je op den duur de signalen die je baby geeft. Door deze signalen te negeren, wordt je kind niet gemotiveerd om ze nog uit te zenden.
Hoe werkt het dan?
Observeer je baby intensief. Leer zijn lichaamstaal lezen en probeer te achterhalen wanneer hij plast of kaka doet. Als je ziet dat dit gaat gebeuren, houd je baby dan boven een potje of het toilet. Dit lukt zonder luiers, maar misschien voel je je toch wat meer op je gemak als je kindje er wel een draagt. Een oefenbroekje is dan handig, omdat je dat snel kan aan- en uitdoen.
Haalbaar?
Zoals bij ongeveer alle vaardigheden geldt ook hier: hoe meer je ermee bezig bent, hoe beter en sneller het zal lukken. Ben jij fulltime bij je kindje? Ideaal! Maar ook als je kindje naar de opvang gaat, kan je ervoor kiezen om BZC toe te passen op de momenten dat jullie wel samen zijn. Of je kiest voor BZC thuis, maar op verplaatsing toch liever een luier. Je kiest het namelijk helemaal zelf, je kan niets fout doen. En ja, het gaat niet vanzelf en het vergt wat oefening, maar anderzijds: de meeste baby's houden niet van verluieren en zindelijkheidstraining op latere leeftijd loopt ook niet altijd van een leien dakje, toch? Misschien is het dus niet eens zo veel meer moeite.
Voordelen
Babyzindelijkheidscommunicatie is gewoon leuk: je hebt écht contact met je kind en speelt in op zijn vaardigheden. De kans op luieruitslag is gering en je bespaart een hoop geld dat je zou uitgeven aan luiers. In het geval van wasbare luiers scheelt het toch ook weer een paar wasmachines. Goed voor jouw portemonnee én het milieu.
Bron: Blabloom